Енергийни експерти: Изметете назначените в 12 без 5, належащо е, защото се наиграхме

Цената на тока не може да бъде стопирана, категорични са Васко Начев и проф. Валентин Колев

01.12.2021 | 21:47 Редактор: Елеонора Танева

Цената на природния газ е с 10% по-висока. Увеличението идва на фона на разговорите между евентуалните коалиционни партньори в сфера "Енергетика". Участниците в преговорите се разбраха за експертeн анализ, който да даде отговор за необходимостта от изграждане на нови ядрени мощности.

"В една или друга степен беше показано желание за промяна. Това звучеше повече от добре. Но повечето време беше загубено с общи приказки, извадени от нафталина от хора, на които им знаем възможностите. Проблемите бяха поставени половинчато", коментира енергийният експерт Васко Начев в студиото на  "Денят ON AIR".

Той беше категоричен, че страната ни трябва да се съобрази с общата политика на Европейския съюз.

"Ако ние не можем да вървим с темповете на Европа, трябва да търсим компромисен вариант. Това ще струва немалко пари на данъкоплатците, за да има баланс в електросистемата на България", подчерта Начев.

Според енергийният експерт проф. Валентин Колев, страната ни не може да се лиши от въглищните централи. 

"На този етап няма как да се балансира електроенергийната ни система с възобновяеми източници. Освен ако няма преобразуване на енергията в газ или водород. Но това го има само на хартия. Щом в Европа са решили за развитието на електроенергетиката, ние сме длъжни да се съобразим с изискванията", заяви проф. Колев пред Bulgaria ON AIR. 

И добави, че е крайно време политиците да поемат отговорност и да вземат решение. От него ще зависи извеждането от експлоатация на кондензационните блокове в страната и какви други ще бъдат изграждани.

И двамата гости са убедени, че без политическа воля реформи в сектор "Енергетика" не може да има.

"Ние виждаме много големи интереси, опити за лобиране. Ако това не бъде пресечено и не бъдат намерени хора, които са готови да дадат нещо от себе си за промяна в българската енергетика, нищо добро не ни чака. Пак ще има половинчати мерки, за да не се нарушат интересите на една или друга групировка. Механизмът и хората трябва да бъдат сменени. Тези, които бяха назначени в 12 без 5, са хора, които по случайност са попаднали там и нямат място. От утре всички трябва да бъдат изметени", категоричен беше Васко Начев.

"Корупцията в енергетиката е въпрос на политическа воля. Вече е належащо и много необходимо. Наиграхме се", добави проф. Колев.

Експертите бяха категорични, че увеличението на цената на тока не може да бъде спряно изкуствено. Но държавата трябва да измисли механизми за компенсации и на гражданите. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК