Радев: В центъра на всички политики трябва да бъдат поставени хората

"Устойчивото демографско развитие е движещата сила на социалния и политическия прогрес", посочи президентът

01.12.2021 | 11:48 Редактор: Жаклина Иванова
Радев: В центъра на всички политики трябва да бъдат поставени хората

Устойчивото демографско развитие е основна движеща сила на социалния, икономическия и политическия прогрес. Провеждането на ефективна и устойчива политика в тази насока и преодоляването на съвременните демографски предизвикателства изискват силна ангажираност на отделните държави, както и споделена отговорност на международната общност. Това заяви президентът Румен Радев при откриването в София на международна конференция, посветена на демографската устойчивост.

Форумът събира под егидата на ООН представители на страни от Европа и Централна Азия на министерско ниво. Българският държавен глава е патрон на конференцията.

При откриването на форума президентът отбеляза безпрецедентната глобална демографска динамика и подчерта, че много страни в Европа и Централна Азия, включително България, са изправени пред предизвикателството на застаряването на обществото.

"Този факт оказва силно въздействие върху основните системи на обществото: икономика, образование, здравеопазване и социална защита", посочи Румен Радев.

Президентът изтъкна необходимостта от ясна, всеобхватна и дългосрочна визия, която да гарантира справедливи и устойчиви решения.

"Същността на тази визия включва силна и функционираща икономика, заетост, качествено образование, качествено и достъпно здравеопазване със специален акцент върху децата, възрастните хора и хората с увреждания", допълни Радев.

Държавният глава подчерта допълнителното негативно влияние на пандемията от коронавирус върху здравеопазването и социалното осигуряване, както и за икономическата ни и социална устойчивост.

"Решаването на тази криза ще бъде от съществено значение за успешното възстановяване и съживяване на нашето ежедневие, социални контакти, икономики, както и за изграждането на едно по-справедливо общество", посочи президентът.

Радев призова в центъра на всички политики да бъдат поставени именно хората. Той изрази очакване министерската конференция в София да мобилизира подкрепа за намиране на политически отговори и обмен на добри практики за смекчаване на отрицателните последици от демографските промени.

С конференцията в София се поставя началото на Десетилетие на демографската устойчивост (2022-2032 г.) и на Алианс София, съобщиха от пресцентъра на държавния глава. Радев каза, че този алианс ще бъде общност за действие, ръководена от държавите членки, която ще улесни обмена на опит и техническата помощ, насочени към укрепване на демографската устойчивост.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК