Прокуратурата си даде повече време за казуса с гражданството на Кирил Петков

Срокът на проверката е удължен до средата на декември

29.11.2021 | 12:55 Редактор: Здравко Черкезов
Прокуратурата си даде повече време за казуса с гражданството на Кирил Петков

До средата на декември е удължен срокът на проверката за гражданството на бившия служебен икономически министър Кирил Петков. Тя започна в края на август, след като прокуратурата беше сезирана по електронната поща, че той има и българско, и канадско гражданство.

Че има проверка срещу Петков прокуратурата съобщи почти месец след образуването ѝ и ден след като Конституционният съд обяви, че съпредседателят на "Продължаваме промяната", който се спряга и за бъдещ премиер, е бил с двойно гражданство на 10 май. 

Самият Петков е декларирал, че има само българско гражданство, което според юристи, означава, че е подписал документ с невярно съдържание.

От прокуратурата информираха, че ще бъдат изискани всички, относими към казуса документи от Конституционния съд. Това вече се е случило.

Пред БНР говорителят на Спецпрокуратурата Христо Кръстев обясни, че удължаването е максималното възможно и се е наложило, за да се изчакат документи от Антикорупционната комисия, пред която като служебен министър Петков е имал задължението да подаде декларация за несъвместимост.

След тази дата наблюдаващият прокурор ще има още месец, за да каже има или не данни за извършено от Петков престъпление, уточни Кръстев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК