Зов за помощ: Хората в Бъзън мечтаят и се борят да откупят училището

Идеята е то да бъде ползвано като център за работа с деца

28.11.2021 | 14:50 Редактор: Тодор Петров

В русенското село Бъзън събират средства за откупуването и ремонта на училището. Идеята е то да бъде ползвано като център за работа с деца. 

Милка Тошева е била преподавател на няколко поколения във вече разрушеното училище в селото . 

"38 години стаж имам в селото. Които са завършили тук и майките, и бащите им помнят как ехтяха песни, имаше толкова много кръжоци, толкова много секции, на това игрище се играеше. Беше много хубаво и сега в случая замира училището", сподели тя.

Училището в Бъзън е било собственост на Ветово, а след като общината продава имотите и сградите си то става частна собственост. Сега бъзънчани опитват да си го върнат. 

Гюнер е секретар и библиотекар на читалището в Бъзън. Тя се грижи за 4 танцови школи, коледарска група, занималнята за най-малките, летни ваканции за ученици и други. Желаещи има много, но сега те се провеждат в стая в читалището или в столовата, защото друго място няма. 

Кметът на с. Бъзън и неговите жители се борят да направят сградата на училището място, в което децата да учат, да играят и да тренират. Средства за ремонт обаче няма и те поемат инициатива за събирането им. 

"Когато сградата стане наша собственост, ще ни трябват средства, ще ни трябват хора, които да ни помогнат в ремонта. Той няма да е никак малък. Ще търсим програми и проекти, ще търсим варианти за финансиране, но ще търсим и хора, които да дарят своя труд, да ни дарят материали", заяви кметът Василена Цанкова. 

Във времена, в които децата стоят пред компютрите си, имат удобството да тренират или учат където си поискат, то в Бъзън си мечтаят да имат една сграда, където учениците да се събират и обучават.

Вижте повече в репортажа на Валентина Маркова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК