МЗ: Епидемиолозите прогнозират тежък грипен сезон

Препоръчва се поставянето на противогрипни ваксини, особено за рисковите групи

25.11.2021 | 15:54 Редактор: Елеонора Танева
МЗ: Епидемиолозите прогнозират тежък грипен сезон

В България циркулацията на грипни вируси обикновено започва през декември. А епидемията от грип се разгръща през януари-февруари, информират от Министерството на здравеопазването.

Ако и през този сезон се спазват стриктно противоепидемичните мерки, е възможно да няма тежка грипна епидемия. Ранното доказване на грипен вирус A (H3N2) в Европа обаче показва, че настоящият грипен сезон може да бъде по-тежък в сравнение с предходния. А най-засегнати се очаква да бъдат старите хора и лицата с ослабен имунитет.

Затова се препоръчва поставянето на противогрипна ваксина.

Ефективността на противогрипните ваксини не е 100%, но те осигуряват защита срещу тежки форми на грип и усложнения, особено при високорисковите лица. Според научни публикации противогрипните ваксини намаляват с 50-60% амбулаторните прегледи. Също така в 57% от случаите при лица над 50 г. не се стига до хоспитализация. Най-висока е ефективността на ваксините спрямо грипни вируси тип В, тъй като те са най-генетично стабилни, а най-ниска е спрямо грипни вируси А (H3N2), които са най-изменчиви.

Противогрипни ваксини се препоръчват на лица, които са с повишен риск от тежко протичане на грип и развитие на усложнения. Според СЗО ежегодна ваксинация против грип се препоръчва на бременни, деца до 5 г., възрастни над 65 г. и лица с хронични заболявания. 

По време на пандемията от COVID-19 препоръките за противогрипна ваксинация са с особено значение поради вероятността от заразяване със SARS CoV-2 и грипен вирус, което би довело до утежняване състоянието на пациента.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК