МЗ посочи разликата между очаквани и нежелани неочаквани реакции при ваксинация

Възможно е да се появят отпадналост, умора, главоболие, болки в мускулите или ставите

25.11.2021 | 11:55 Редактор: Жаклина Иванова
МЗ посочи разликата между очаквани и нежелани неочаквани реакции при ваксинация

Каква е разликата между очакваните реакции при ваксинация срещу Ковид-19 и нежеланите неочаквани постваксинални реакции – информацията е публикувана на Facebook страницата на Министерството на здравеопазването.

Очакваните реакции след поставяне на ваксината срещу Ковид-19 са посочени в кратката характеристика на всяка от ваксините - например лека болка или зачервяване на мястото на убождането, грипоподобна симптоматика, по-рядко подуване на лимфни възли и т.н. Възможни са общи реакции като отпадналост, умора, главоболие, болки в мускулите или ставите, втрисане или повишена температура.

Това са признаци за нормалното излагане на организма на въздействието на ваксината, което предизвиква защитен ефект. Тези реакции са безобидни, въпреки че предизвикват временен дискомфорт и/или неразположение .

Нежелани неочаквани реакции са тези, които не са вписани в одобрената информация на ваксините. Подозренията за такива трябва да се докладват в Изпълнителната агенция по лекарствата.

Важно е да знаем, че от медицинските специалисти се изисква да съобщават всяка подозирана нежелана лекарствена реакция след поставяне на ваксини срещу Ковид-19.

От началото на ваксинационната кампания до тази седмица общият брой съобщения към ИАЛ за постваксинални реакции след прилагане на ваксини срещу Ковид-19 е 3 696, при приложени 3 201 859 дози ваксини. Това представлява 0,1%, сочат данни от Единния информационен портал.

Разпределение по ваксини е:

-Ковид-19 vaccine Moderna (Spikevax) – 359
-Comirnaty – 908
-Vaxzevria – 2 286
-Janssen – 143.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК