С колко ще поскъпнат такситата от 1 януари 2022 г.?

На заседание на СОС ще бъдат предложени нови тарифи

25.11.2021 | 08:37 Редактор: Тодор Петров
С колко ще поскъпнат такситата от 1 януари 2022 г.?

Поскъпване на таксиметровите услуги в София се очаква от 1 януари 2022 г. На заседанието на Столичния общински съвет днес ще бъде предложена цена от 1,05 лева за дневна минимална тарифа и 1,21 лева за нощната. Предложението за дневната максимална е 1,78 лв. и нощна максимална – 2,19 лв., информира председателят на Комисията по транспорт Карлос Контрера.

"Ние сме използвали за база сега съществуващите цени и сме предложили те да се актуализират с натрупаната инфлация, прогнозната инфлация за следващата година и цената на природния газ, която участва като компонент 20% от стойността на тези цени. По закон таксиметровите превозвачи сами могат да определят своите цени между минималните и максималните в Общинския съвет", посочи той пред БНР.

Заради Ковид кризата таксиметровите шофьори ще плащат минимален данък от 300 лева за следващата година, уточни Карлос Контрера. За разликата до 850 лева ще се очакват компенсации от държавата. 

От Националния таксиметров синдикат заявиха, че цените, предложени от Столичния общински съвет, са под себестойността на услугата. Синдикалистите предупреждават, че новите тарифи ще доведат до намаляване на такситата в столицата и клиентите ще чакат по-дълго при поръчка на такси.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК