Попов, БСП: По време на преговорите говорим за правосъдие и политики, не за власт и постове

"Обединихме се около темата, че търсим справедливост в системата на съдебната власт", посочи социалистът

24.11.2021 | 21:56 Редактор: Жаклина Иванова

Върху какво се осланят преговорите между "Продължаваме промяната", "Демократична България", "Има такъв народ" и "БСП за България", посветени на сектор "Правосъдие"?

"В самите преговори поздравих екипите, които са от всички парламентарно представени партии. За това, че говорим за правосъдие, а не за власт. Когато говорим за правосъдие хората разбират справедливост, те очакват от държавата справедливост. Успяхме да се обединим около темата, че търсим справедливост в системата на съдебната власт, а в центъра ѝ да бъдат поставени законите, интересите на хората и на стопанските субекти", заяви Филип Попов от БСП в студиото на "Денят ON AIR".

По отношение на закриването на Специализирания съд и прокуратурата не се изисква промяна в Конституцията, изтъкна социалистът.

"Предложихме няколко неща, защото всяка система трябва да се реформира. Започнахме от законодателството на Народното събрание. Качеството на законодателството е изключително важно", уточни Попов.

Социалистът коментира и предложението на БСП относно главния прокурор.

"Това, което предложихме, е реформа не по отношение на личността, а по отношение на фигурата. Предложихме две неща - промяна в чл. 139 от Закона за съдебната власт, защото той разширява компетенциите на главния прокурор извън определените от Конституцията. На второ място - възможност за обжалване на откази за образуване на досъдебни производства, когато са по сигнали за главния прокурор", подчерта Попов.

Събеседникът каза, че от БСП са предложили още Министерството на правосъдието да има централна роля, съвместно с Народното събрание, по отношение на реформите в сектор "Правосъдие".

"Във връзка с Висшия съдебен съвет също имаше много предложение - да няма пленум на ВСС, да има пленум на съдиите, на прокурорите. Всички тези неща обаче, изискват конституционно мнозинство", заяви социалистът пред Bulgaria ON AIR.

Той информира, че е имало и предложения за намаляване на мандата на главния прокурор.

"Правосъдната ни система да престане да бъде приходна агенция. Тази 4% такса на практика спира достъпа до правосъдие на много български граждани", подчерта Попов.

Имена на министри не са спрягани, единствено политики и приоритети в различните области са били обсъждани, уточни социалистът.

"Нямаме никакви претенции към министерство. Не сме водили подобни преговори", завърши той.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК