Сигнал за злоупотреби с Ковид бонуси в болницата във Велинград

Прокуратурата започва проверка на случай на немедицинско лице, което е получило допълнителни пари

24.11.2021 | 17:54 Редактор: Елеонора Танева

Разследват за злоупотреба болницата във Велинград. Подозренията са, че са раздавани пари за медиците на първа линия на служител, който не работи с Ковид болни. 

Венко Бозев е началник-поддръжка в МБАЛ Велинград. Въпреки че не е медицинско лице, 2 пъти получил по 1000 лв. върху заплатата си, редом с лекарите на първа линия.

Според управителя на лечебното заведение нарушение няма. Средствата били изплатени след одобрението от контролните органи, тъй като средствата са целеви от държавата.

"Два пъти е получил бонуси. Веднъж за ноември  2020 г. и след това за февруари 2021 г. Когато управител е бил д-р Чешмеджиев, е получил възнаграждение за работа в Ковид зоната, но по тогавашната методика. Тя не изключваше и немедицинските кадри да получават допълнителни средства", заяви управителят на МБАЛ - Велинград д-р Иван Динев.

А според Венко Бозев атаката срещу него има за цел да компрометира ръководството на болницата.

"Истината е, че има апетити към общинската болница и това се знае много отдавна. Аз от 2005-2006 г. съм прът в това искане", коментира Бозев.

Общинският съвет във Велинград започва проверка по случая.

"Незабавно съм свикал Комисията по здравеопазване, която е постоянна към Общинския съвет във Велинград. Тя ще заседава в четвъртък, веднага след редовната сесия. На срещата ще бъде и управителят на болницата, ще бъдат обсъдени всички факти и обстоятелства", заяви председателят на Общинския съвет Велинград Любомир Перчинков.

Окръжната прокуратура в Пазарджик също започва проверка по случая. В рамките на месец държавното обвинение трябва да изясни фактите и обстоятелствата и уточни има ли нарушение или не.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК