Отпускат повече пари за болниците, медиците на първа линия ще получават по 1200 лв.

Личните лекари вече ще могат да изписват безплатни рецепти на Ковид пациентите

22.10.2021 | 13:45 Редактор: Жаклина Иванова

Личните лекари вече ще могат да изписват безплатни рецепти на Ковид пациентите, а болниците ще получат допълнителни средства. В същото време двойно повече хора, в сравнение с вчера, искат да си поставят ваксина.

Очаква се от понеделник джипитата да имат готовност да изписват рецепти за безплатни лекарства на пациентите с коронавирус. Мярката ще важи само за хората със здравни осигуровки.

"Хората с доказан Ковид-19 ще имат право на безплатна рецепта от Ковид зона, както досега, и на такава от общопрактикуващия лекар", посочи заместник-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов.

Освен това е взето решение да се платят повече пари за болниците с разкрити над 10% Ковид легла.

"688 млн. са разпределени на лечебните заведения до края на годината. Средно 39 млн. лева на месец за всички лечебни заведения в страната. Тези, които лекуват Ковид-19, са над 207", коментира управителят на НЗОК проф. Петко Салчев.

От Здравната каса заявиха, че решенията им целят справедливо и адекватно разпределение на средствата.

"За всеки лев ще искаме отчет, ясни правила и доказателства за свършена работа", категоричен е Златанов.

Добри новини и за лекарите на първа линия. Те вече ще получават по 1200 лв., а не по 1000 лв. както досега. Здравните власти очакват новите мерки да дадат резултат в следващите две седмици. Ако те не сработят, ще се предприемат по-строги ограничения, като вариантът за тотален локдаун не е изключен.

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК