Фандъкова няма да обжалва присъдата на СГС за мръсния въздух

Разправии и препирни по темата не трябва да допускаме, коментира столичният кмет

22.11.2021 | 18:11 Редактор: Елеонора Танева
Фандъкова няма да обжалва присъдата на СГС за мръсния въздух

Столичната община няма да обжалва решението на Софийския градски съд за мръсния въздух. След близо 5-годишни съдебни битки имаше решение по колективните искове. В решението е записано, че общината с действията и бездействията си е допуснала наднормени емисии на фини прахови частици, което е довело до риск за здравето на гражданите.

"Моето решение е да не обжалваме решението на съда. Разправии и препирни по темата с въздуха не трябва да допускаме. Това е най-важната тема за София, защото касае здравето на хората и се нуждаем от обединени усилия, а не от преследване на други цели", написа Фандъкова в профила си във Facebook. 

Тя точни, че Столичната община ще изпълни всички 4 анализа, които съдът ѝ възлага да направи. Фандъкова е поставила срок от 6 месеца да се въведе и първата ниско емисионната зона за автомобили в София, което е част от съдебното решение.


"Не приемам твърдението за бездействие по отношение на въвеждането на стимули за гражданите за използване на алтернативни незамърсяващи методи за отопление, защото това е програма, по която се вижда, че работим", уточнява още в позицията си кметът. 

Анализите показват, че над 30% от запрашеността през зимата в София се дължи на отоплението на дърва и въглища.

Продължава безплатната подмяна на стари печки на дърва и въглища с по-екологично гориво. 5000 са домакинствата, които вече са включени в програмата. Над 1000 са новите заявления. До момента 84 домакинства са се отказали от подмяната на печки, заради повишаването на цените на тока, природния газ и недостига на пелети. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК