Ковачева: Правата на децата в риск са най-тежко нарушени при Ковид-19

"Пандемията изправи целия свят пред едно от най-големите предизвикателства на съвремието", смята омбудсманът

20.11.2021 | 11:38 Редактор: Жаклина Иванова
Ковачева: Правата на децата в риск са най-тежко нарушени при Ковид-19

Пандемията от Ковид-19 изправи целия свят пред едно от най-големите предизвикателства на съвремието и ни накара да научим важни уроци, но по трудния начин. Извънредното положение в България, въведено с оглед на епидемичната  обстановка, изправи хиляди деца и семейства пред редица предизвикателства, с които те се опитват да се справят всеки ден. Това се казва в позиция на омбудсмана Диана Ковачева във връзка със Световния ден на децата

Проблеми със здравето на децата, психични страдания и тревоги, домашно насилие, онлайн образование и дигитално разделение, бедност и сегрегация - това са само част от въпросите, за които трябваше да се търсят решения в спешен порядък, смята тя.

По този повод институцията публикува доклад на тема: "Оценка на въздействието на мерките срещу разпространението на Ковид-19 върху правата на уязвимите групи деца в България".

"В своята работа за наблюдение на състоянието на правата на различни групи деца, отчитам както системни рискове, така и рисковете, породени от извънредното положение, които оказват влияние върху детското физическо, емоционално и психологическо състояние”, подчерта Ковачева.

Специалният доклад е резултат от съвместен проект с Европейската мрежа на омбудсманите за деца и УНИЦЕФ за оценка на въздействието на мерките срещу разпространението на Ковид-19 върху правата на детето.

"Тази оценка е продължение на усилията на институцията на омбудсмана да анализира задълбочено проблемите, пред които се изправят децата по време на пандемията, отразени в първия специален доклад "Децата и Ковид-19", който съдържа обобщения и анализ на жалбите, постъпили във връзка с нарушените права на децата и мерките по време на извънредното положение", се посочва в изявлението.

В хода на оценката е направен анализ на въздействието на мерките срещу разпространението на вируса върху спазване правата на децата от уязвимите групи в България и обобщение на препоръките за формулиране и прилагане на подобни мерки в аналогични ситуации в бъдеще.

"При въвеждането и контрола на противоепидемичните мерки не е взета предвид спецификата на житейските ситуации на уязвимост на децата и не е отчетен потенциалният негативен ефект на мерките, които те ще имат върху тези групи", се уточнява в изявлението на омбудсмана.

"Прилагането на мерките не само прави по-видими, но и задълбочава съществуващите социални неравенства сред децата", се изтъква още.

Снимка: Пресцентър на омбудсмана на Република България

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК