Историята продължава: Бездомникът Георги все още живее под открито небе

Институциите нямат отговор кой може да му помогне

19.11.2021 | 19:04 Редактор: Теодора Патронова

Неотдавна ви разказахме историята на бездомен мъж с психични отклонения, който от месеци живее на пейка в столичен квартал. Преди 10 дни срещнахме Георги на пейка в скъп столичен квартал. Уплашен и самотен, въпреки грижите на хората от съседните сгради, подавали десетки сигнали до различни институции.

"Намерих го, опитах се да разговарям с него, той започна да вика и да крещи. Опита се да ме изрита и това беше повод а се обадя за съдействие", разказа Евелина Налбантова. 

На мястото пристига екип на общинска полиция и малко след това Георги е прибран в Първо районно управление. Два часа по-късно обаче е пуснат, без да е диагностициран от психиатър - задължително условие за принудително лечение.

"Предпочитаме да кажем, че това няма да стане в този случай. За социалните служби или МВР не следват наказания от това, че нищо не са направили. Какво им пука на тях, нали не им е в къщата", заяви Д-р Цветеслава Гълъбова.

От СДВР съобщиха за Bulgaria ON AIR, че Георги няма лични документи, но е пуснат, защото не е обществено опасен.

Евелина Ноубантова коментира, че системата е много мудна, много тромава и много бавна , когато искаш да помогнеш, а законът не ти го позволява.

Засега Георги остава под открито небе, на пейката, която е превърнал в свой дом. Докога? Институциите нямат отговор.

Вижте повече в репортажа на Михаела Златкова. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 0
Иван
преди 2 години
Налбантова. Ноубантова. Цветеслава. Тази Златкова е некадърна журналистка. Сигнализирай за неуместен коментар