Абсолютен рекорд: Над 200 хил. сънародници са гласували от чужбина

Предишният рекорд беше около 180 хил. души на изборите на 4 април, припомни Цветозар Томов

17.11.2021 | 20:59 Редактор: Здравко Черкезов
Абсолютен рекорд: Над 200 хил. сънародници са гласували от чужбина

Рекордна е избирателната активност извън България - повече от 200 хил. наши сънародници зад граница са гласували на изборите в неделя. Това обяви на брифинг говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

Той припомни, че предишният рекорд е бил на 4 април, когато са гласували около 180 хил. души. Забелязваме обратна тенденция на тази, която имаме в България, избирателите извън страната проявиха по-висока активност, отколкото когато и да било друг път, коментира Томов, цитиран от БТА.

Сравнително по-малко са били оплакванията за забавяне на обработката на документите от секциите в чужбина.

Другият проблем, свързан с изборите извън страната, е разпращането на изборните книжа за втория тур и параметризираните машини, с които ще се гласува, защото зад граница ще се гласува с нови машини, които вече пътуват от България. Възможно е да има места, където съществува риск машините да не стигнат навреме, информира Томов.

Говорителят на ЦИК Росица Матева добави, че днес са получени и сигнали, че съществува вероятност да не пристигнат и хартиени бюлетини в определени секционни комисии зад океана, но от МВнР са уверили, че е направена организация и се прави всичко възможно да бъдат доставени и хартиените бюлетини, и машините.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК