Конституционният съд вече има нов председател

Павлина Панова заема мястото на Борис Велчев, чийто мандат изтече

16.11.2021 | 12:08 Редактор: Тодор Петров
Конституционният съд вече има нов председател

Съдия Павлина Панова е новият председател на Конституционния съд. Тя бе избрана днес на заседание на съда, на което са присъствали 11 конституционни съдии. Панова заема мястото на Борис Велчев, чийто мандат изтече вчера.

54-годишната Панова спечели доверието на колегите си срещу конкурента си Таня Райковска. Панова е дългогодишен наказателен съдия. Преди да бъде избрана за председател на Конституционния съд тя е ръководила наказателната колегия на Върховния касационен съд.

Конституционен съдия е от 2018 година. Преди това е работила като съдия в Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

Панова беше кандидат за председател на ВКС, но преди 7 г. Висшият съдебен съвет предпочете пред нея Лозан Панов. Сега Павлина Панова сменя на поста досегашния председател на КС проф. Борис Велчев, който на два пъти получи подкрепата на колегите си и ръководи съда в продължение на 6 г. 

Вчера бившият служебен правосъден министър проф. Янаки Стоилов и съдията от Върховния административен съд (ВАС) Соня Янкулова официално влязоха в Конституционния съд. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК