ЦИК: При тази избирателна активност вървим към балотаж на президентските избори

ЦИК официално установи, че Кирил Петков е извършил нарушение

14.11.2021 | 19:08 Редактор: Жаклина Иванова
ЦИК: При тази избирателна активност вървим към балотаж на президентските избори

"Не бих казала, че е рекордно ниска избирателната активност, защото има шанс да е малко по-висока от тази на 11 юли. Към 16:00 часа е 25,72% за изборите за президент и вицепрезидент, а за Народно събрание е 25,58%. Надяваме се в последните часове да гласуват повече избиратели и да се вдигне избирателната активност. Най-ниска е в Кърджали - около 19% и за двата вида избори, а най-висока е в РИК 23-София - 32,74% за президент и 32,57% за народни представители", обясни заместник-председателят на ЦИК Росица Матева пред Bulgaria ON AIR.

"При тази активност няма как да имаме избран президент. За да се обяви избран президент на първи тур, трябва да са гласували повече от 50% от избирателите, които имат право на глас. И половината от подадените действителни гласове трябва да бъдат подадени за тази кандидатска листа, която ще бъде обявена за избрана. По-скоро вървим към нов избор за президент следващата седмица", уточни тя.

Матева добави, че към момента 59 машини са извън строя.

По-рано през деня Централната избирателна комисия официално установи, че Кирил Петков е извършил нарушение, когато в национален ефир спомена партията, за която ще гласува. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК