Николай Урумов: Днешните маргаридевци идват от Харвард

Прииждащите шарлатани, недоучили на Запад, подлъгват нашето наивно население, смята актьорът

09.11.2021 | 21:38 Редактор: Здравко Черкезов

"Когато дойдат избори, като че ли всички политици си препрочитат главата "Бай Ганьо прави избори" и тръгват по тази схема. Нищо не е открито днес или вчера и не ни е чуждо", заяви актьорът Николай Урумов в студиото на "Денят ON AIR".

Според него изборите у нас ще водят до един и същи резултат, докато "децата, които са някъде отвън, не се върнат и опитат да приложат тук друго мислене и схеми".

"Но, както виждаме, онези, които идват отвън, са добре усвоили тукашните мурафети. Преди 150 години Добри Войников е описал точно тези недъзи: прииждащите шарлатани, недоучили на Запад, започват тука да мошеничестват и да подлъгват нашето наивно и търсещо вечно някаква промяна население", коментира актьорът пред Bulgaria ON AIR.

Урумов цитира "Криворазбраната цивилизация" на Войников:

"Този свят е сцена, дето цивилизованите лъжат като актьори, а простите са за цивилизованите като добитъка за хората. Европейците дохождат при нас, лъжат ни с някакви лъскави обещания, вземат ни момите и децата. Да, Европа се е обогатила от прости като нас нации".

Актьорът поясни, че "Криворазбраната цивилизация" е написана през 1871 г., когато влиянието на Османската империя е отслабено, а родните революционни движения надигат глави.

"Това е причината да се появят всякакви такива юпита – високо образовани момчета, маргаридевци, които да поведат към "цивилизацията" нашето население. Но, като погледнем финала на произведението, целта не е била да заведе той красивата Анка в Европа, нито пък да изучи българското население на европейските мурафети, а просто да се докопа до парите на баща ѝ Коста", разказа Урумов. 

По думите му момчетата и момичетата от протестите през лятото на 2020 г. са били използвани от познати лица, които са се представяли за нови.

"Къде са тези момичета и момчета? Бутнаха ги отпред да се бият с полицаите, след което се появиха онези познати лица, които съставиха партии и говорят от името на народа. Нито един от тези новите, които се броят за нови, не са нови. Дори и най-новите са били съучредители на стари партии, а някои от тях са били министри в други служебни правителства. Ако Маргариди идва от цивилизован Париж, то днешните маргаридевци идват от Харвард", изтъкна събеседникът на Ганиела Ангелова.

Неговият прочит на "Криворазбраната цивилизация" ще се играе в Сатиричния театър на 14 февруари.

Гледайте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
0 rate up comment rate down comment 6
Harvard
преди 2 години
Гроздето е кисело, казала лисицата и си свила опашката...Знаем за Вашите герберски пристастия...:) Сигнализирай за неуместен коментар
2
15 rate up comment rate down comment 0
Габи
преди 2 години
Рядко чета умен и истински коментар. Е този е такъв. По-точно определение на лъжливите овчарчета дотичали от Европа да ни управляват и ограбват измъчените ни души не съм чувала. Ние трябва да си отговорим защо допускаме това. От глупост, от наивност или роболепнос. Сигнализирай за неуместен коментар
1
4 rate up comment rate down comment 16
постоль
преди 2 години
Този пък измислен актьор и той стана разбирач! Сигнализирай за неуместен коментар