МЗ посочи ваксината на Pfizer или Moderna е по-ефективна при децата

И двете намаляват с 95% вероятността от разболяване

09.11.2021 | 17:00 Редактор: Елеонора Танева
МЗ посочи ваксината на Pfizer или Moderna е по-ефективна при децата

Двете одобрени в ЕС ваксини срещу коронавирусната инфекция, базирани на иРНК технологията  - на Pfizer и на Moderna, са одобрени за лица, навършили 12-годишна възраст. Двете ваксини са сравними по отношение на ефективността си, информират от Министерството на здравеопазването.

Данните показват, че вероятността за разболяване след пълна ваксинация с Pfizer (при лица над 16-годишна възраст) или с Moderna (над 18-годишна възраст) намалява с 95%, в сравнение с риска при неваксинирани лица.

Настоящите проучвания за защита срещу Делта варианта показват ефективност от 90% за Pfizer и от 80% за Moderna срещу тежко протичане на болестта. Защитата срещу леко протичане на болестта е по-малка и за двете ваксини. Това означава, че ако напълно ваксиниран срещу Ковид-19 човек влезе в контакт с патогена, има голяма вероятност да не се разболее. Все още не е известно колко дълго продължава тази защита.

В клиничните изпитвания завършената ваксинация с Pfizer при 12 до 15-годишни и с Moderna при 12 до 17-годишни деца показва ефективност до 100%.

От МЗ припомнят, че всеки ваксиниран е необходимо да продължите да спазва правилата за дистанция, дезинфекция, проветряване и носене на предпазна маска.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК