fallback

Над 19 хил. дка площи ще бъдат залесени тази година

Министър Бозуков е възложил на горските стопанства да съдействат за снабдяването с дърва за огрев

08.11.2021 | 21:10 Автор: Теодора Патронова

Над 19 000 дка ще бъдат залесени от Държавните горски предприятия на територията на цялата страна тази година, като за целта са предвидени близо 6 млн. фиданки. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите проф. д-р Христо Бозуков при проверка на дейностите в Държавното горско стопанство "Рилски манастир".

"В момента се работи по есенно залесяване, което традиционно се извършва през месеците ноември и декември, като на този етап очакванията са планираните залесявания да се изпълнят“, посочи още министърът. По думите му, България има около 4,2 млн. хектара гори, които заемат близо 35% от територията ѝ.

"Гората не само се сече и хищнически се използва, но и се полагат грижи и за нейното поддържане", допълни министър Бозуков.

Пред журналисти министърът коментира снабдяването на населението с дърва за огрев.

"Възложил съм на държавните горски стопанства да упражняват контрол и да съдействат за снабдяването на населението с дърва за огрев", подчерта той. 

Министърът уточни, че според Закона за горите това е задължение на общините, а там където те нямат възможност да осигуряват необходимите количества могат да се обръщат към държавата, за набавянето им. Бозуков поясни, че обикновено още в началото на годината се изготвят списъци за нуждаещите се. 

"Ние чакаме последния момент. Вместо да започнат да се запасяват през лятото, което ще е добре и за дърветата, които ще са по-изсъхнали и ще има по-малко вредни емисии, ние чакаме последния момент- октомври, ноември. А когато съвпадне и с някакви избори, горите се използват като механизъм за въздействие на местното население. Те освен поминък са и източник на отопление за зимата. Още повече тази година с увеличаването на цените на тока, много хора се насочиха към отопление на дърва", коментира министърът.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България
fallback