По-ниска цена на газа, но бизнесът остава резервиран

Първоначално от "Булгаргаз" предложиха понижение на цената само за топлофикациите и крайните потребители

05.11.2021 | 19:45 Редактор: Искра Ангелова

"Булгаргаз" е поискал от КЕВР по-ниска цена на газа за индустрията за месец ноември. Понижението е с 1,5%, съпоставено с месец октомври. Така вместо да плащат по 119 лева за мегават час, каквото беше първоначалното предложение на "Булгаргаз", от бизнеса ще плащат малко над 93 лева. 

Бизнесът остана доволен от промяната, но все така има своите резерви. Съпоставките обаче показват, че в Европа средно цената за мегаватчас надвишава 91 евро. У нас цената към момента е съответно 47 евро.

Шоковото поскъпване на газа и електроенергията в последните месеци удари най-силно бизнеса. Красимир Кръстев е мениджър във фирма, която се занимава с производство на части за автомобили. За да оцелее, той е намалил производството си до минимум. Така само две от общо всички 14 машини работят. 

"От септември месец насам, токът се увеличи 4 пъти, то не е тайна, от 99 лв. на мегават, стигна миналия месец до 440, 450, 460 лв. на мегават. Това е четворно увеличение за нас, поради тази причина спряхме производството", коментира мениджърът на производство във фирма, производител на детайли за автомобили - Красимир Кръстев.

Първоначално от "Булгаргаз" предложиха понижение на цената само за топлофикациите и крайните потребители, а цената на газа за индустрията трябваше да бъде 119 лева за мегаватчас. След недоволство от страна на бизнеса, последва и корекция. 

"Няма драма, всички потребители на природен газ, които имат договор с "Булгаргаз", ще купуват на стойност", сподели изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов.

Промяната очаквано беше приветствана от бизнеса.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК