Четвъртата вълна на Ковид-19 се разраства, здравната система е на ръба

Свободните места за Ковид пациенти в болниците намаляват

05.11.2021 | 18:51 Редактор: Жаклина Иванова

Четвъртата вълна на Ковид-19 се разраства. Свободните места за Ковид пациенти в болниците намаляват. Все повече здравни заведения преструктурират отделения. В болницата в Силистра Ковид секторът вече е разширен с нови 98 легла.

"Заболеваемостта е висока, става все по-висока. След последната реорганизация успяхме да осигурим допълнителни легла, които да поемат донякъде наплива - около 100 легла, което е 1/3 от възможностите на болницата. По този показател се нареждаме на едно от челните места на лечебни заведения в страната, които предлагат и много Ковид легла и абсолютно всички други дейности, тоест всички други звена също работят", посочи директорът на МБАЛ – Силистра д-р Васил Славов.

Болницата има възможност за разкриване на още легла, но няма достатъчно персонал. Особено сериозна е липсата на медицински сестри.

"Персоналът е малко и работим много часове отгоре. Изнемогваме. Има колежки, които не искат да работят с Ковид пациенти, защото са възрастни и сигурно ги е страх", каза медицинската сестра Нергиз Халил.

Според здравните власти има повод за оптимизъм, след като 200 000 души са се ваксинирали с първа доза след въвеждането на "зеления сертификат".

"Нямаме ръст на заразените от няколко дни. Ситуацията продължава да бъде много тежка, включително и с броя на заетите легла, особено на реанимационните легла", изтъкна здравният министър Стойчо Кацаров.

"Толкова високи стойности при децата и младите хора не е имало преди. Сега те са засегнати доста, даже повече от възрастовата група на 65-годишните", уточни Мира Кожухарова.

За да се спре разпространението на заразата, здравните власти свикаха и Обществен съвет, част от който са певци, актьори и спортисти, чиято цел е да популяризират ваксинацията.

Според последните данни на СЗО България е на трето място по смъртност от Ковид-19 на 100 000 души население, след Босна и Херцеговина и Перу.

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК