Радост за много българи - до дни въвеждат "зелен сертификат" и за антитела

От значение ще бъдат видът и нивото им

05.11.2021 | 13:36 Редактор: Тодор Петров

Обсъжда се въвеждането на "зелен сертификат" и за антитела, но при определени условия - ниво и вид антитела. Необходими са специфични изследвания, за да бъдат установени.

"Трябва да са неутрализиращи, а не просто антитела след преболедуване, и второ - те трябва да са над една определена граница. Тук е големият дебат - кои нива, защото не са установени, няма стандартизация кои нива ни пазят", заяви директорът на НЦЗПБ проф. Ива Христова.

На това мнение са и други вирусолози. Но за да се установят неутрализиращите антитела, трябват специфични изследвания. 

"Вирусът има една съвкупност от белтъци и антигени. При инфекция с него се изграждат антитела, но не всички имат защитна стойност. Такава имат само така наречените неутрализиращи антитела. В нивата, които хората изграждат, също има голямо разминаване. това се отнася и за клетъчния имунен отговор. всеки от нас е индивидуален и това как ще реагира е като своеобразен пръстов отпечатък", обясни вирусологът проф. Радостина Александрова.

Само от няколко дни у нас циркулира европейският Делта плюс вариант на коронавируса, а 3,5% от хората, които са се изследвали, са заразени с него. Вече 42 страни съобщават за него. 

Антителата да се признават за "зелен сертификат" се обсъжда и на европейско ниво. Засега обаче няма "зелена" светлина от научните среди.

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


5
44 rate up comment rate down comment 18
анонимен
преди 2 години
В Германия издават зелен сертификат за антитела на хора , които имат такива, но са изкарали Covid без особени симптоми. Сертификата важи 6 месеца. Сигнализирай за неуместен коментар
4
55 rate up comment rate down comment 4
Иван
преди 2 години
До кога ще ни вземат за ***,и опитни мишки? Сигнализирай за неуместен коментар
3
19 rate up comment rate down comment 1
Дилайла
преди 2 години
Долу горе... нищо не разбрах...и кои са подходящите нива? Сигнализирай за неуместен коментар
2
41 rate up comment rate down comment 2
Гошко
преди 2 години
Всичко правим обратно:1.масово тестване, което ще покаже колко хора имат антитела 2.ваксинация на останалите.Сертификат не ние нужен,но тук прозира намерение за използване на ваксините. Сигнализирай за неуместен коментар
1
60 rate up comment rate down comment 7
ОВ4444АР
преди 2 години
Радвай се, народе! И само не забравяйте, че докато се радвате, няма и да усетите как ще ви изтекът 6те месеца и ще трябва да се набодете, естествено доброволно, за да може да продължите да се радвате! Сигнализирай за неуместен коментар