Здравните власти посочиха дали се обсъждат промени за "зеления сертификат"

"Имаме дискретни данни за обръщане тренда на пандемията", заяви д-р Александър Златанов

04.11.2021 | 13:38 Редактор: Жаклина Иванова

Близо две седмици след въвеждането на новите ограничителни мерки: "зелените сертификати" и онлайн обучението за учениците - нивата на заразата с Ковид-19 остават високи.

В България вече се виждат и положителните резултати, смятат обаче здравните власти.

"Имаме съвсем дискретни данни за обръщане тренда на пандемията. Положителността на тестовете на база 14 започва да намалява. Имаме по-малко хора, настанени в лечебни заведения. Много хора, които в предишни вълни оставаха като скрита заболяемост, със сертификата сега могат да бъдат диагноситицирани навреме и по този начин да спрем разпространението на заразата", посочи зам.-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов.

"Зелен сертификат" ще се издава 15 дни след първата доза, а не както беше първоначално - веднага след нейното поставяне. Ваксина няма да могат да си поставят хората с алергии към съставките на ваксините. За тези с неконтролирани към момента заболявания, имунизационният процес ще се отлага за известно време.

"Възможност за отлагане на ваксинацията във времето е наличието на остро инфекциозно заболяване, декомпресиране на хронични заболявания - неврологични, сърце, бъбреци и бял дроб", изтъкна зам.-министърът на здравеопазването д-р Тома Томов.

Тези хора няма да имат възможност да посещават обекти, за които се изисква "зелен сертификат". И още – на този етап няма данни за медици, които да са пожелали да се командироват в София, за да помагат с борбата срещу Ковид-19.

В столицата обаче има достатъчно лекари, които биха могли да обслужват интензивните Ковид легла, коментира д-р Златанов.

"В момента са изпратени писма до лечебните заведения да преценят доколко това ще бъде възможно, според дейността им да пренасочат екипи, и след това да се говори с хората конкретно. Не бива силово да се командироват хора. Само оттам, където има такъв ресурс, който може да бъде пренасочен, ще се командироват, ако въобще се наложи ", изтъкна зам.-здравният министър.

Продължава и обсъждането с експерти дали антителата могат да бъдат използвани като маркер за преболедуване и издаване на "зелен сертификат". Другата седмица трябва да има решение по този въпрос.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК