ЕК търси обяснения за готвените промени в енергийния закон, засягащи "Южен поток"

Става дума за одобрените от ресорната парламентарна комисия изменения в Закона за енергетиката

29.03.2014 | 18:33 Редактор: Елена Кирилова
ЕК търси обяснения за готвените промени в енергийния закон, засягащи

Европейската комисия поиска обяснения от България за готвените промени в енергийния закон, които целят да изключат българската част от “Южен поток” от обсега на европейското законодателство.

В тази връзка е изпратено специално писмо от ЕК до българските власти, потвърдиха за Bulgaria On Air от икономическото министерство. От ведомството уверяват, че страната ни ще продължи да спазва европейските норми, свързани с проекта.

Става дума за одобрените от ресорната парламентарна комисия изменения в Закона за енергетиката, предложени от депутатите от левицата Явор Куюмджиев и Таско Еременко. Предвижда се промяна на дефиницията за “междусистемен газопровод”, така че “Южен поток” в българската му част да се разглежда като интерконектор.

По този начин той ще бъде изваден от обхвата на третия европейски енергиен пакет и ще отмени задължението “Газпром” да предоставя тръбата и на други доставчици на газ, се посочва в писмото на ЕК до българските власти.

Бившият министър на икономиката Делян Добрев смята, че предложението не нарушава споразумението с Европейската комисия. Въпреки това той не изключва газопровода от Трети енергиен пакет, сочи доклад на енергийната комисия.

Вносителите обаче твърдят, че текстовете касаят газопровода “Южен поток”, но не целят изключване от европейските директиви, а транспониране на европейска директива, свързана с общите правила за външния пазар на природен газ. Тя обаче се отнася за газопроводи на територията на ЕС, която на включва Черно море.

Ето защо законотворците са предвидили въвеждането на понятието “морски газопровод”.

От своя страна ЕК е обезпокоена, че тези промени в закона няма да отговарят на европейските норми. Поради това комисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер е изпратил писмо до енергийния министър Драгомир Стойнев. В него той посочва, че иска да бъдат изяснени плановете на управляващите.

За Bulgaria On Air от енергийното ведомство обясниха, че разглеждат писмото, но стриктно спазват европейските норми. Пример затова е споразумението между БЕХ и Газпром от октомври 2013 г. проектната компания “Южен поток” да предостави достъп до газопровода на трета страна.

Писмото не е част от правна процедура срещу България, защото проблемните текстове все още не са част от българското законодателство, уточниха от ЕК.

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!