Златанов: "Зеленият сертификат" работи добре и дава резултати

"Много дейности при един локдаун биха спрели да работят", посочи зам.-министърът на здравеопазването

04.11.2021 | 11:38 Редактор: Жаклина Иванова
Златанов:

"Зеленият сертификат" работи добре и дава резултати", заяви зам.-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов.

"Много дейности при един локдаун биха спрели да работят, но сега работят при изискването на сертификат. Много обекти работят в момента", добави Златанов.

"Допитали сме се до експертните съвети по вирусология и епидемиология за това дали могат антителата да бъдат използвани като маркер за преболедуване на коронавирус и издаване на сертификат. В рамките на тази седмица въпросът ще бъде обсъден и вероятно другата ще имаме решение", заяви зам.-здравният министър Тома Томов.

Според него абсолютна контраиндикация за поставяне на ваксина е наличието на медицинското състояние "анафилаксия". По думите му като възможност за отлагане на ваксинацията във времето са наличието на остро инфекциозно заболяване или друго остро състояние, декомпенсиране на хронични заболявания – на сърце, бял дроб, бъбреци и неврологични усложнения.

Наличието на алергии също е противопоказно за поставяне на ваксина. Заместник-министърът подчерта, че когато има остра алергична реакция след първата игла, това вече е противопоказание и не се прилага втора, предаде БГНЕС.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК