Красимир Дачев: Дори китайците не искат да идват у нас заради опасността от зараза

Общественото здраве е по-важно от личното, категоричен е зам.- председателят на БТПП

25.10.2021 | 18:40 Редактор: Таня Харизанова

В предаването „Опорни хора“ гостува Красимир Дачев, предприемач и зам.- председател на БТПП. Шоковите цени на тока,бизнесът и мерките на държавата, защо България няма стратегия за енергетиката и може ли нови мощности да заместят въглищните централи. Това бяха част от темите на разговора в студиото. Красимир Дачев направи коментар и за хаоса с пандемията, ваксините и мерките срещу пандемията. Не бе подмината и политическата ситуация у нас.

Дачев твърдо застава зад ваксините, но даде пример и с народопсихологията на българина. Той обясни, че дава допълнително на всеки работник 80 лв., а на всеки от администрацията 50 лв., ако се ваксинират.

За съжаление, материалното поощрение е нямало ефект. Нито един не се е ваксинирал, като Дачев подчерта, че тези допълнителни средства не са еднократни, а са постоянно увеличение на заплащането.

Предприемачът изрично подчерта по повод ваксинацията, че общественото здраве е по-важно от личното.

Зам.-председателят на БТПП даде пример за ситуацията със заразените у нас и бизнесът, който работи с чужди компании. Оказа се, че дори китайците не искат да идват у нас заради опасността от зараза, въпреки двойното и тройното им заплащане.

Относно шоковите цени на електроенергията, Красимир Дачев заяви, че разходите за ток на предприятието му са се повишили три пъти.

Според предприемача, основният проблем у нас е, че нямаме дългосрочна енергийна стратегия, нямаме и воля да защитим пред ЕС нуждата от нова енергийна мощност, която да замени въглищните ни централи.

Цялото интервю гледайте във видеото!