България отново е сред най-бедните страни в Европа: Как се оцелява у нас?

"По някакъв начин живеем, помагаме си и това е", сподели Вера Добрева

31.10.2021 | 14:28 Редактор: Здравко Черкезов

България е на шесто място сред десетте най-бедни страни в Европа. Това показват данните от проучване на престижно германско издание. 

Показателят е БВП на глава от населението, превърнат в евро. 

Първа е Босна и Херцеговина, която е най-бедната страна в Европа. БВП на глава от населението е 7,46 евро. Следва Албания с 8,50 евро. Република Северна Македония е третата най-бедна страна в Европа с БВП на глава от населението – 9,20 евро. Четвърта е Сърбия, следвана от Черна гора.

Шестото място е за България. Тя е една от най-бедните страни в Европа и най-бедната в Европейския съюз. У нас Брутният вътрешен продукт на глава от населението е 12,77 евро.

След нашата страна са Беларус, Хърватия и Русия. Едва след това идва съседна Румъния.

България от дълго време попада в класацията за най-бедните страни в Европа. По данни на Евростат страната ни заема челното второ място след Румъния. 

"Човек като каже някой път, че нещо не е добре, прави всичко възможно, за да го направи добре. Ние 30 години все сме недобре, недобре, и се помирихме с това и край. И сега върви още на по-зле", посочи Коста Павлов.

"Първо да започнем от майките, които не могат да си гледат децата, понеже майчинството е много малко, детските надбавки са много малки. Заплатите на хората, които работят... Просто всичко не е на нивото, което трябва да бъде според цени на ток, парно и т.н. Просто наистина сме най-бедните", смята Вера Добрева. 

Въпреки ниските доходи обаче, хората намират варианти за оцеляване.

"По някакъв начин живеем, помагаме си и това е. Ние сме едно голямо семейство, всички работим, което е добре на този етап", сподели Вера.

За да има подобрение в ситуацията трябва промяна в начина на изчисляване на разликата между благосъстоянието на бедните и богатите в едно общество.

"Нашата гледна точка, е че ако има механизми, които да атакуват директно неравенството и да могат да променят тази картина, коефициентът на Джини да падне, на най-богатите 20 и най-бедните 20 да се промени. Коефициентът на хората от рискова бедност и техния дял да падне, то такива политики трябва да се предприемат, преди да си променим цялата макроикономика, което може би по-скоро не бива да правим", заяви икономистът от Института за пазарна икономика Петър Ганев.

Важна роля играе социалното подпомагане на групите под прага на бедност.

"Мерките за социално подпомагане трябва да бъдат основна мярка за борба с бедността. На хората това много често са единствените им пари, с които те разполагат. Изключително тежко живее голяма част от семействата, особено в най-бедните региони и разчитат на всякакъв вид подкрепа", каза Мариана Писарска от Националната агенция за децата.

Според икономистите в борбата с бедността ще помогне отделянето на повече средства от бюджета за социално подпомагане и увеличаване на минималната работната заплата .

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


4
1 rate up comment rate down comment 2
тя не е от най бедни
преди 2 години
3
1 rate up comment rate down comment 1
най-бедни
преди 2 години
Брутният вътрешен продукт не е най-точният показател за бедността в една страна! Той може да е голям, но 90% от средствата да отиват при 1% от населението. Има коефициент на Джини, който показва каква е "ножицата" между бедни и богати. По-този показател, ние сме на първо място в Европа. И с годините, тази "ножица" се разтваря все повече. Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
IM-A-мен_DrtУАЙТBoY
преди 2 години
А пък в този контекст на мисли и разсъждения, тук за Словения, Словакия и УнгариЯ изобщо не се и споменават, тъй като изглежда тези страни са на светлинни години пред нас и останалите Западни Балкани. Жалко за България и тези стари пенсионери, които с труда си, с двете си ръце и със сума ти лишения са построили инфра-str. и респ. създали благата, на които днес се радваме, но пенсиите им си остават и досега мизерни и под прага на бедност /413 лв. след 1.01.2022-ра/ ... Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
На кое място са Молдова, Украйна, Армения, Грузия, Азербайджан и Турция. Сигнализирай за неуместен коментар