Сесилия Атиас стана почетен гражданин на София

Бившата първа дама на Франция се срещна за първи път след 7 години с освободените с нейна помощ от Либия медици.

27.03.2014 | 17:11 Редактор: Мариета Иванова
Сесилия Атиас стана почетен гражданин на София

За първи път от седем години, когато бяха освободени медиците ни от СПИН процеса в Либия, те успяха да се срещнат със бившата първа дама на Франция Сесилия Атиас, която изигра съществена роля за освобождаването им.

Преди 7 години медицинските сестри Валя, Валентина, Снежана, Нася и Кристиана бяха обвинени в умишлено заразяване на либийски деца със СПИН. На 24 юли 2007 година бившата първа дама на Франция, заедно с тогавашния еврокомисар по външните отношения и европейската политика на добросъседство Бенита Фереро – Валднер успяха да върнат петте несправедливо осъдени българки от режима на Кадафи. Сред малкото известните детайли около освобождаването на българите е, че за 14 дни Сесилия два пъти посещава Триполи. Първото е представлявало 20-часова среща с Муамар Кадафи, на която той е изразил готовност да освободи сестрите. На второто посещение в Триполи, което е продължило 45 часа, Атиас е получила уверение от Кадафи, че сестрите ще бъдат освободени. Синът на диктатора Сейф ал Ислам обаче е бил против подобна стъпка.

„Полковник Кадафи беше една доста смътна и тъмна личност, която използваше прийомите на насилието и на бруталното държание. Така че още от първата ни среща се наложи да си премерим силите. Трябваше да се боря, защото бях убедена, че няма да си тръгна без тези хора. Беше сложно, беше много дълго, беше много болезнено, но успях”, заяви Атиас.

Днес Сесилия Атиас стана почетен гражданин на град София. Програмата й включва и среща с президента Росен Плевнелиев.
Репортаж на Ирина Георгиева и Христо Анчев.