Имаше ли право ЦИК да откаже среща на Радев?

Основният мотив е, че той е и кандидат за президент

26.10.2021 | 19:00 Редактор: Здравко Черкезов

Румен Радев и Централната избирателна комисия (ЦИК) влязоха в правен спор след отказа на ЦИК да обсъди подготовката за предстоящите избори с действащия държавен глава и кандидат-президент на предстоящите избори 2 в 1. 

С официално писмо президентската администрация покани ЦИК, както и представители на Министерството на здравеопазването, Министерството на външните работи, ДАНС, Националното сдружение на общините и фирмата "Информационно обслужване" да обсъдят подготовката на вота през ноември. Представителите на Комисията обаче отказаха участие, а основният мотив е, че Румен Радев е кандидат-президент и подобни разговори не трябва да се водят на "Дондуков".

"Записано е в Конституцията, че правомощията на президента и вицепрезидента при кандидатиране за втори мандат не се прекратяват. Видяхте, че преди дни имахме най-сериозните хакерски атаки изобщо. Има много моменти и всички институции трябва да бъдат ангажирани с това. Хората не трябва да се разколебават да ходят на избори", категоричен бе Радев.

Отказът за среща обаче провокира политическите опоненти от ГЕРБ, които приветстваха решението на Комисията. 

"Един кандидат за президент си позволява да вика ЦИК на среща. Те любезно му отказаха, но що за поведение е това..." , възмути се бившият премиер Бойко Борисов.

Според Конституцията ЦИК обаче няма правно основание да отказва участие в подобна среща. 

"Президентът е в мандат, съгласно ИК не излиза в отпуск и като държавен глава може да провежда среща. ИК е предвидил изрично за кои категории лица, които са в длъжност, не излизат в отпуск", обясни преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова.

Така вместо да отидат на срещата, от ЦИК са изпратили писмен отговор до "Дондуков" 2, в който се посочва, че Комисията провежда периодични срещи с всички органи, които имат отношение към изборите. ЦИК е взела решение да изпрати писмо с покана за среща до ресорния вицепремиер, здравния министър и главния държавен инспектор във връзка с влошаващата се епидемиологична обстановка.

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК