Министър Алексиев: Корабособственикът целял да потопи "Vera Su"

Разходите по спасителната операция ще бъдат възстановени от застрахователя, увери той

26.10.2021 | 16:36 Редактор: Здравко Черкезов
Министър Алексиев: Корабособственикът целял да потопи

Разходите по спасителната операция на заседналия в скалите на Камен бряг кораб "Vera Su" ще бъдат възстановени от застрахователя. В противен случай България ще заведе иск. Това заяви транспортният министър Христо Алексиев на брифинг в кораборемонтния завод "Одесос". 

Той посочи, че действията на корабособственика навеждат към мисълта, че единствената цел е била плавателният съд да бъде потопен

"Но ние успяхме да съживим кораба. Застраховката трябва да покрие разходите на държавата за операцията, каза още Алексиев". 

Транспортният министър отправи благодарности към всички, които са се включили в акцията и денонощно са работили до постигането на този успех, като допълни, че те ще бъдат наградени. 

"България е единствената европейска държава, която няма спасителен кораб, спасителен екипаж и готовност да се справи с подобна ситуация. Най-важното, че при тази много сложна операция на първо място опазихме човешкия живот. Успяхме да опазим, както околната среда, така и здравето на хората и техния поминък. 

За да бъдат избегнати подобни инциденти ще бъдат инициирани законови промени, ще бъдат изработени процедури за действие, както и ще бъдат променени плавателните пътища в района, които са близо до брега", обясни той, предаде БНР.

Алексиев каза, че корабът вече е собственост на държавата, ще му бъдат извършени ремонтни дейности и няма да бъде нарязан на скрап. "Vera Su" вече е в кораборемонтния завод.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК