7 часа продължи акцията за изтеглянето на "Vera Su", три влекача участваха в нея

Плавателният съд вече е на пристанището във Варна

26.10.2021 | 13:57 Редактор: Искра Ангелова

След малко повече от месец сагата със заседнали кораб "Vera Su" приключи. Малко след полунощ корабът беше изтеглен от местността "Яйлата". Акцията продължи повече от седем часа и в нея се включиха три влекача. Плавателният съд вече е на пристанището във Варна.

След 36 дни край скалите на Камен бряг и няколко неуспешни опита за спасяването му, минути след полунощ корабът "Vera Su" беше изтеглен от местността "Яйлата". По-рано през деня от него бяха източeни последните количества азотен тор, останали от наводнения товар, непрекъснато се е изпомпвала и вода от трюма. В сутрешните часове корабът достигна варненското пристанище. 

От община Каварна съобщиха, че се очаква се бедственото положение в района да бъде отменено. Предстои да се направи мониторинг за състоянието на водите край защитената местност. 

Корабът под панамски флаг, превозващ над 3000 тона азотни торове, заседна край защитената местност на 20 септември. С 9-членен екипаж на борда - шестима души от Турция, включително капитанът, и трима от Азербайджан, които дълго време отказваха да слязат на брега. По- късно капитанът и помощникът му бяха задържани, а държавното обвинение реши да ги остави за постоянно в ареста. Операцията бе прекратявана няколко пъти заради лошото време.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 1
ЧЕРНО МОРЕ
преди 2 години
Изчакаха всичките 3000 тона карбамид да се разтвори и излее в Черно море и сглобиха невиждана досега в историята на карабоплаването "спасителна операция", която няма да заблуди никой никъде по Света. Някой видя ли въобще баржи до кораба, освен показаните 3 влекача? Сигнализирай за неуместен коментар