Кантарджиев: Разпространението на пандемията у нас в момента има небивали размери

"Трябваше още през лятото да се каже на гражданите, че "зелените сертификати" ще влязат в сила", посочи епидемиологът

26.10.2021 | 12:40 Редактор: Жаклина Иванова
Кантарджиев: Разпространението на пандемията у нас в момента има небивали размери

"Епидемичното разпространение на пандемията в нашата страна в момента има небивали размери от началото на пандемията досега. Регистрирани са най-голям брой заболели и починали от пиковете при предишните две вълни – през есента на 2020 и през пролетта на 2021 година", заяви бившият директор на Националния център по заразни паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев пред БНР. Той очерта тъжните рекорди.

"25 000 случая на заразени бяха регистрирани през пролетта на тази година и 23 000 случаи през есента на 2020 година. В момента на седмична база случаите са 27 000", каза епидемиологът.

"Второто плашещо нещо е голямата смъртност. Аз предупреждавах за това още през септември тази година, че леталитетът ще е по-голям. През септември 2020 година са починали 200 души, сега през септември 2021 година са починали 2000 човека - 10 пъти повече. Ако през октомври миналата година са починали 400, сега тези 400 души ги постигаме само за четири поредни дни", припомни професорът.

Той счита, че от седмици чрез МЗ се провежда една тенденция - "вместо да се убеждават хората, да се заблуждават".

"Аз всеки ден разговарям с хората, изнасям онлайн лекции за ваксините и с радост споделям, че след тези лекции процентът на желаещите се да се ваксинират расте – и в столицата, и в провинцията", подчерта проф. Кантарджиев.

"Зелените сертификати" - трябваше още през лятото да се каже на гражданите, че от септември или октомври те ще влязат в сила и хората да преосмислят своето поведение", уточни бившият директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Според проф. Кантарджиев сега заради забавените мерки и въвеждане на "зелени сертификати", с наплива за антигенни тестове и ваксиниране, всъщност се увеличава и рискът от заразяването по време на тези процеси.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Да беее
преди 2 години
Сравнява месеци от годината, в които няма пикове с месеци, в които има пикове.То бива да политизирате, ама малко по-обрано го правете... Сигнализирай за неуместен коментар