Пандемията е затруднила достъпа до здравеопазване у нас

Здравната ни система има нужда от повече ефективни инвестиции, категорични са експерти

14.10.2021 | 23:35 Редактор: Калина Донкова

Пандемията е затруднила достъпа до здравеопазване у нас. Това констарира проучване на изследователски център "Тренд".

32% от анкетираните определят достъпа си до здравни услуги по време на пандемията като проблемен. 22 на сто от респондентите са отменили медицински преглед, 16% - посещение в болница, 12% са прекратили или забавили терапия, а 20% са имали проблеми с достъпа до личен лекар.

Освен това, близо 40% от пациентите, страдащи от хронични заболявания, са имали проблеми с достъпа до диагностика и лечение в резултат на пандемията – забавяне или прекъсване на лечението и забавяне на диагностиката.

Българското здравеопазване се нуждае от продължаващи и ефективни инвестиции. Такъв е изводът от провелата се поредна конференция "Заедно за повече здраве".

Инициативата обединява Българския лекарски съюз, Българския фармацевтичен съюз и Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България.

Месец преди поредните избори у нас участниците обсъдиха възможностите за укрепване на здравната система през 2022 г. чрез увеличаване на публичните инвестиции в здравеопазване, както и на тяхната ефективност. Идеята - в условията на продължаваща пандемия да бъде осигурено навременно и адекватно лечение както на пациентите с COVID-19, така и на хроничноболните пациенти в България.

Темата коментирахме в предаването "Директно" с Димитър Ганев от "Тренд" и изпълнителният директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България Деян Денев.

Вижте целия разговор във видеото.