България няма да наложи вето върху налагането на санкции срещу Русия

Ветото не е инструмент в диалога на лидерите на Европейския съвет, заяви Пламен Орешарски

25.03.2014 | 15:34 Редактор: Ралица Пейчева
България няма да наложи вето върху налагането на санкции срещу Русия

Премиерът Пламен Орешарски обяви, че България няма да наложи вето върху евентуално решение на Европейския съвет за налагането на санкции срещу Русия.

Това стана известно от коментар на министър-председателя след участието му в бизнесфорум на Българо-руската търговско-промишлена палата.

По този начин уклончивият отговор на Орешарски след вчерашното заседание на КСНС, че е между "Да" и "Не" за евросанкции срещу Кремъл, днес придоби ясни отрицателни очертания.

По думите на Орешарски ветото не е инструмент в диалога между лидерите на Европейския съвет. Той допълни, че Съветът работи изцяло на консенсусен принцип.

По думите му опитът от последните няколко заседания на Съвета показвал, че въпреки предварителните различния, крайните решения и заключения са били подкрепени от всички.

"Европейският съвет работи на консенсусен принцип и се дискутират различни въпроси така, че всички страни членки в някаква степен да са удовлетворени от крайните решения", уточни премиерът.

Пламен Орешарски сподели, че е чул доста опасения от страна на българския бизнес, който контактува с руския, за това дали няма да бъде провален туристическият сезон предвид ситуацията с руските граждани.

Той обясни, че е трудно да се прогнозира как те ще реагират, но се надява да няма загуби за туризма като сектор.

"Не чух проблеми, а опасения, по-скоро, които са също основателни, от гледна точка на трудно прогнозеруемата реакция на руските граждани, които възнамеряват да посетят България това лято. Много се надяваме те да дойдат, хотелите ни да бъдат пълни и да не претърпят никакви загуби по туристическите ни обекти. На този етап не можем да говорим за загуби, по-скоро за вълнения дали всичко ще бъде нормално", обясни премиерът.

На въпрос дали ситуацията в Крим ще се отрази по някакъв начин негативно на икономическите отношения с Русия, Орешарски заяви: "В прав текст - не. Можем да търсим индиректни връзки от гледна точка на рисковете, които изникват. Чувам, че големи круизни кораби отиват в Бургас. Това пък е някакъв плюс", обясни премиерът.

На въпрос за "Южен поток" и замразен ли е този проект, Пламен Орешарски отговори, че по "Южен поток" се работи на техническо ниво и че толкова голям проект изисква много преговори, така че все още се работи по него.