Новата ЦИК обеща да работи честно и прозрачно

"Никой от нас няма да представлява политическа партия"

21.03.2014 | 16:21 Редактор: Ралица Пейчева
Новата ЦИК обеща да работи честно и прозрачно

Ще работим в екип, честно и прозрачно, обеща новият състав на Централната избирателна комисия. Всички членове на ЦИК бяха представени днес пред журналистите преди първото заседание на комисията.

Новоизбраният председател на ЦИК Ивилина Алексиева посочи, че за нея е чест да работи с професионалистите, които формират ръководството на ЦИК. Сред тях са хора с безкраен опит, от които съм се учела, каза още Алексиева, цитирана от БТА.

Преди днешното първо заседание на комисията, което ще обсъжда организационни въпроси, изказвания направиха всички нови и стари членове на ЦИК. Те се обединиха около мнението за честни и прозрачни избори по правилата.

Мария Мусорлиева, единственият зам.-председател на ЦИК, потвърди желанието на комисията да работи твърдо в екип. "Където има много работа, обикновено я вършат жени", каза още тя, визирайки изцяло женския състав на ръководството.

Всички членове са представени на партиен, квотен принцип, но след встъпването си в длъжност те стават независими, подчертаха още представителите на новия състав. Те обещаха още да работят в "прозрачна, информативна среда" и да подходят с отговорност и професионализъм, взимайки решенията като колективен орган.

"Няма да коментираме актовете и действията на други органи на властта“. Така председателят на ЦИК коментира факта, че не е изпълнен законът и комисията започва работа в непълен състав. Както Dnes.bg писа, парламентът продължи и днес споровете за последното вакантно място в ЦИК. ГЕРБ настояха отново кандидатурата на Маргарита Златарева за зам.-председател на комисията да бъде прегласувана, след като вчера мнозинството отхвърли номинацията й, което доведе до скандал в Народното събрание.

В отговор на журналистически въпрос Ивилина Алексиева каза още, че ЦИК ще работи в тясно сътрудничество с журналистите и няма да отказва коментари по никакви теми. "Оставете ни да работим, защото има малко време до изборите“, призова и Цветозар Томов.

Оттук насетне няма да има нито един член на ЦИК, който представлява никоя политическа партия. Ние сме независим държавен орган и ще работим като такъв, е мнението, около което се обединиха абсолютно всички членове на комисията. Те подчертаха, че оттук нататък ще имат една-единствена задача – да прилагат закона. Ще следваме закона и всички заседания ще бъдат архивирани и изнесени на интернет страницата на ЦИК, обеща още Ивилина Алексиева.

Според секретаря на ЦИК Севинч Солакова няколко са важните теми, които очакват да бъдат изпълнени - сформиране на обществен съвет, провеждане на кампания, изясняване на статута на съвета, който да е в помощ на ЦИК.

ЦИК има малко време да се приспособи към условията, тя трябва сама да си създаде условия за работа, да осъществи контакти с всички институции, които имат отношение към изборния процес, както и контакти със страните-членки на ЕС, с цел обмяна на информация и опит в сферата, подчерта Солакова.