Амониевият азот във водите около "Vera Su" е три пъти над нормата

Времето в района на Яйлата остава лошо, високите вълни обливат целия кораб

16.10.2021 | 14:02 Редактор: Теодора Патронова

За замърсяване около кораба "Vera su" алармираха от Министерството на околната среда и водите. Според информацията във водата около плавателния съд е забелязано мазно петно, а пробите показали завишаване на амониевия азот във водата три пъти.

Директорът на "Морска администрация" – Варна кап. Валентин Енчев коментира, че източникът на замърсяването е корабът.

"По него има всякакви механизми, има някакво дребно изтичане, казвам дребно, защото всички са категорични, че това е било временно и за малко, но съществува, днес няма нищо", заяви той.

От Министерството на околната среда и водите разпространиха информация, че количеството на азот амониев във водата е завишено три пъти. "От Морска администрация" - Варна контрираха, че петното е едва няколко квадратни сантиметра и вече е размито, а достъп до данните от водата нямали. Тъй като се оказва, че от Басейнова дирекция "Черноморски регион - Варна" им отказват достъп.

"Мотивът е, че нямаме законово основание да знаем, а такова имаме. Министерският съвет отпусна 3 милиона лева на "Морска администрация" за справяне със ситуацията. Корабособственикът все още не е дал съгласие, че се отказва от товара. Заплетен е и казусът дали застрахователите ще покрият операцията по изваждането. Има противоречива информация от застрахователите по този въпрос. По причина, че допълнителни адвокати са наети от всички страни, казусът се оказва според тях заплетен. В тази връзка ние като крайбрежна държава продължаваме да си работим по плана. Трябва да кажем, че на нас са ни необходими прозорци от 3,4 дена, при прозорец от 1 ден можем да направим само счупване на кораба", обясни кап. Енчев.

Времето в района на Яйлата остава лошо, високите вълни обливат целия кораб.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК