Двама полицаи провалили операцията в Лясковец, заяви главният секретар на МВР

Ще има и уволнени, категоричен е Светлозар Лазаров.

19.03.2014 | 17:54 Редактор: Мариета Иванова
Двама полицаи провалили операцията в Лясковец, заяви главният секретар на МВР

Операцията в Лясковец била провалена, призна главният секретар на Министерството на вътрешните работи Светлозар Лазаров на изслушване в Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред по повод трагичния инцидент в края на миналата седмица, когато при акция за обезвреждане на 53-годишния Петко Петков беше убит един полицай и ранени други трима.

Операцията била много добре планирана предварително, в пълен синхрон между отделните звена и всички участници в нея са били инструктирани. До трагичния инцидент се стигнало след като  двама служители от Криминалния сектор на областната дирекция на МВР във Велико Търново  отишли да снимат къщата на Петков, без обаче да имат разрешение от когото и да било и дори са допуснали Петков да ги види.

Още по темата

Един от двамата е Павел Ангелов, бивш бодигард на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, стана ясно от думите на депутата от БСП Кирил Добрев.

Лазаров потвърди името, но не пожела да коментира другото твърдение на Добрев. Главният секретар обаче отказа да посочи името на другия полицай, посочи Dnes.bg.

По думите му колегите на криминалистите от местната полиция твърдят, че са добри професионалисти. Той обаче призна, че е изненадан от подобна характеристика, защото единият от двамата преди две години се е самопрострелял, докато си „играел” със служебното оръжие.

Двамата криминалисти са отишли до къщата на Петков на 13 март, ден преди операцията. Те са били цивилни и целта им е била да направят снимков материал на жилището на стрелеца, въпреки че повторно заснемане не е разпоредено от когото и да било.

Докато те снимат, са били видени от Петко Петков, който се е скрил в апартамента си. След това двамата криминалисти са осъществили контакт с полицейски патрул, който е бил там, защото от известно време винаги е имало такъв между къщата на Петков и училището. Единият от цивилните дава камерата на униформения, за да снима къщата, униформеният влиза и снима вратата, звъни на звънеца, вика Петков и в същото време снима. Когато приключва със снимането, той се връща и дава камерата на цивилния.

След като са забелязали, че Петков ги е видял, цивилните споделят това с униформените, които не са знаели за операцията, а цивилните са били уведомени, разказа Лазаров.

„Аз не знам защо тези двамата са направили повторното заснемане, защо са установили контакт с униформените, това е самоволно”, коментира той.

Главният секретар добави, че директорът на местната полиция твърди, че около 17 ч. те са му докладвали, че са снимали, но не и че са били забелязани от Петков. Същия ден двамата криминалисти са се свързали и със спецполицаите, на които са изпратили записите, но отново не са ги уведомили, че са били видени от психично болния мъж, а според неговия психологически профил той е много агресивен към две неща – деца и към униформените служители, обясни още Лазаров.

Според него двамата вероятно са били наясно с психологическия портрет на Петков, защото и през 2012 г., когато е имало искане за такава операция, но е била отказана от тогавашния главен секретар Калин Георгиев, са били на известни позиции в полицията.

Освен това на 13 март чистачката на училището е споделила, че Петков й е казал, че „утре взима пушката и ще избие децата” и е установено, че той е чакал полицаите.

„Оттук нататък баретите попадат в реална засада, но благодарение на професионализма им и на саможертвата на единия от тях са предотвратени по-тежки последици”, обобщи той.

Според Лазаров Петков се е готвил за тежка обсада, къщата му на практика е била барикадирана и е имал огромно количество хранителни продукти.

Той е можел да води отбраната си с дни, смята главният секретар на МВР.

Цветан Цветанов от ГЕРБ пък обяви, че ще иска създаването на временна анкетна комисия в НС, която да проучи всички факти и обстоятелства, свързани с операцията в Лясковец.