Чакаме 12,9 млрд. лв. от ЕС, 13 са новите проекти в актуализирания План

Планът за възстановяване включва общо 59 инвестиционни проекта и 46 реформи

14.10.2021 | 13:55 Редактор: Тодор Петров

Служебното правителство прие Плана за възстановяване и устойчивост. Утре той ще бъде представен и пред Европейската комисия. 

С проектите и механизмите в него България може да получи почти 13 млрд. лв. за възстановяване от икономическата криза.

Актуализираният план на страната ни включва общо 59 инвестиционни проекта и 46 реформи. 13 са новите проекти в актуализирания план спрямо версията му от април.

Парите по проектите са общо 12,9 млрд. лв. Държавата ни може да получи още 8 млрд. лв. по безлихвените кредити.

Най-голямата тема в Плана за възстановяване и устойчивост е енергетиката. Предвижда се в следващите 20-ина години България да затвори своите топлоелектрически централи, които ползват въглища, за да произвеждат ток.

Това ще увеличи безработицата и по тази причина ще бъде създадено държавно предприятие, което да намери работа на останалите без препитание работници.

"Дали сме две дати - 2038 и 2040 г. Ако може да е след 2040 г., нека да бъде така, нямаме нищо против. Но нека да не си играем с датите и да не плашим хората. Когато хората имат нужда от яснота и перспектива в тяхното професионално развитие, не е добре да остават с впечатление, че крием нещо от тях", заяви

Планът за възстановяване и устойчивост трябва да бъде одобрен от Брюксел, а първите пари се очакват в страната ни до края на година, обяви вицепремиерът Атанас Пеканов. Проектите в Плана ще трябва да се реализират със законодателни промени от следващото редовно правителство.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК