fallback

"Екзакта": ГЕРБ печели убедително изборите, тройна битка за второто място

Шест партии изглеждат сигурни за следващия парламент

14.10.2021 | 11:39 Автор: Тодор Петров

Шест партии към момента изглеждат сигурни за следващия парламент, показва национално изследване на "Екзакта Рисърч Груп", проведено в периода 6-12 октомври сред 1025 пълнолетни български граждани в 70 населени места в страната.

Според данните ГЕРБ е първа политическа сила и запазва тази си позиция в няколко поредни изследвания на "Екзакта".

ГЕРБ-СДС получава 23,5% от гласовете, "Продължаваме промяната" – 15,5%, "Има такъв народ" – 15,2%, БСП – 15%, "Демократична България" – 10,2%, ДПС – 9,4%, "Изправи се БГ! Ние идваме!" – 2,6%, ВМРО – 2,5%, "Възраждане" – 1,9%.

Проучването предвещава жестока конкуренция за второто място до самия край на кампанията, което е предизвикателство и пред прогнозите за изхода от вота.

Партията, която бъде припозната от избирателите като основен съперник на ГЕРБ, би могла да получи допълнителен електорален бонус в рамките на кампанията.

Проучването прави извода, че всеки пети българин се е разочаровал от партията, за която е гласувал на 11 юли. Около една четвърт от гласувалите за ИТН на парламентарните избори на 11 юли, сега заявяват, че ще подкрепят "Продължаваме промяната". 

Възможно е ИБГНИ да изгуби до 20% от избирателите си от юли, които да се преориентират към "Продължаваме промяната". Не повече от 5% от гласувалите за БСП през юли биха се преориентирали към "Продължаваме промяната" през ноември.

52% от българите заявяват твърдото си намерение да гласуват на предстоящите президентски избори. Деклариращите намерение да гласуват на парламентарния вот са малко по-нисък дял – около 49%. Ж

За проучването е използвана стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци, която възпроизвежда структурата на населението по местоживеене, пол и възраст. Методиката на регистрация е пряко полустандартизирано "face to face" интервю. Максималната грешка при 50%-овите дялове е +/- 3%. Изследването е проведено със собствени средства на "Екзакта Рисърч Груп".

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

 

fallback
Още от България
fallback