Оранжев код за 11 области, очаква ни дъждовен и студен ден

В петък и събота ще се задържи дъждовно над цялата страна

14.10.2021 | 07:20 Редактор: Тодор Петров

Сериозно понижение на температурите, интензивни валежи от дъжд и дори сняг за днешния 14 октомври. Националният институт по метрология и хидрология издаде предупреждение за опасни явления от втора степен – оранжев код е в сила за 11 области на страната. 

Това са София, София област, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Смолян, Кърджали, Пловдив, Ловеч и Габрово. Очаква се там днес да има валежи и от дъжд и от сняг. Жълт код пък е в сила за други 13 области, а без предупредителни кодове са само четири области в страната - Видин, Добрич, Варна и Бургас. 

Днешното утро ще бъде с температури от 3 до 9 градуса. През деня ще бъде облачно с валежи в западната половина от страната. През нощта започват валежи в Източна България. 

Вятърът ще бъде слаб от североизток със скорост до 20 км/ч. Вълнението по морето ще се усилва. Максималните температури в населените места ще са от 6 до 11 градуса, по Черноморското крайбрежие - до 13-15, прогнозира синоптикът на Bulgaria ON AIR Александрина Янкова.

В петък и събота ще се задържи дъждовно над цялата страна. По високите полета ще превалява сняг. През съботния ден следобед постепенно от запад на изток валежите ще спират. 

В неделя следобед ще има слънчеви часове в източните и южните райони. По планините в западните части от страната са възможни слаби валежи. 

В понеделник ще има повече слънце, а в Рила и Пирин отново ще превали. Постепенно ще се затопля. 

Гледайте цялата прогноза във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК