Медицински работници алармират за недостиг на специалисти и нарушени трудови права

Те настояват за по-високи заплати и за привличане на нови кадри в болниците

13.10.2021 | 17:40 Редактор: Жаклина Иванова

Медицински работници излязоха също на протест. Те настояват за по-високи заплати и за привличане на нови кадри в болниците. Здравният министър се ангажира да изпълни част от исканията им.

Под прозорците на здравното министерство протестиращите медицински работници поискаха минималната работна заплата в сектора да започва от 1 300 лева, като бъде увеличено и заплащането на извънредния и нощен труд. Поискаха и подписване на нов колективен трудов договор.

Според тях сега една медицинска сестра трябва да обслужи средно между 20 и 30 пациенти на ден.

"Идваме тук, защото са нарушени всички трудови права на тези медицински специалисти. За това ние говорим от три години. Всички институции знаят за огромната липса на специалисти, която всеки един ден се увеличава. Една сестра не може да се грижи за 30 души", каза медицинската сестра Веселина Ганчева.

Няколко от протестиращите бяха поканени на среща в здравното министерството. Там получиха обещание от министър Стойчо Кацаров, че ще бъде променена наредбата за работното време в отделенията по реанимация. Обещани са и повече средства под формата на купони за храна.

"Проведохме един приятен разговор. Казах им, че съм сърдит, че протестират срещу мен. В момента разработваме стандарт по здравни грижи, разписали сме в основния пакет патронажна грижа за всички новородени деца", коментира здравният министър.

От здравното министерство обаче протестиращите не получиха сигурен отговор, че ще могат да изпълнят искането им заплати да се гарантират от държавата, а не от работодателите.

"Категорично те казват, че докато болниците са търговски дружества, това няма как да стане и отново ни връщат към работодателя. Единственото решение, което ние предложихме, е да бъде повишен минималният осигурителен праг за професията и той да стане две минимални работни заплати", посочи председателят на СБМС Мая Илиева.

Медицинските работници настояват да бъде провеждана политика за привличане на млади кадри в професията, за да не стига до недостиг на специалисти. Ако поетите обещания не бъдат спазени, протестите ще продължат.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК