Да отслабнеш с десетки килограми - между рисковете за здравето и новия живот

След толкова значимо отслабване често остава огромно количество кожа, която трябва да бъде отстранена

12.10.2021 | 23:00 Редактор: Калина Донкова

За хората с наднормено тегло пътят към отслабването често е дълъг и изпълнен с редица предизвикателства. За щастие, съвременната медицина разполага с набор от възможности в помощ на тези хора. 

След нормализиране на теглото при голяма част от хората остава голямо количество излишна кожна тъкан, която се налага да бъде отстранена, обясни в предаването "Директно" пластичният хирург д-р Евгени Шарков от Клиниката по "Пластично-възстановителна и естетична хирургия" на УМБАЛ "Александровска".

Обикновено при пациенти с множество излишни килограми, рисковете за здравето са много и много по-високи - високо кръвно, диабет, риск от инфаркт и образуване на тромби.

За да се подложат обаче на подобна интервенция, тези пациенти трябва да отговарят на определени условия.

"Има протокол, който е строго следван при пациенти с масивна загуба на тегло. Независимо каква е причината за тази загуба на тегло е необходимо да минат поне година и половина, две. Като през последните поне шест месеца пациентът да е поддържал едно постоянно телесно тегло, за да можем да сме прецизни в интервенцията, която ще извършим за отстраняването на излишната кожа и тя да бъде максимално ефективна за конкретния пациент", обясни д-р Шарков.

Петя Пъшева е пациент на д-р Шарков. В предаването тя разказа за пътя си към новия живот и по-пълноценното ежедневие. 

"Преминах през бариатрична операция, която спомогна за драстичното сваляне на повече от 50 килограма от моето тегло. Това доведе и до срещата ми с д-р Шарков, защото след това рязко отслабване, се появиха доста съпътстващи проблеми", каза тя.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК