71-годишна пациентка предизвикала пожара в Ковид отделението в Русе

Болницата издава заповед без лесно запалими средства на територията си

13.10.2021 | 13:30 Редактор: Теодора Патронова

Пожар избухна в Ковид отделение в Русе тази нощ. По чудо няма пострадали. Бързата реакция на дежурния екип предотвратява фатален развой на инцидента.

Пожарът е пламнал в интензивния сектор на отделението. В него е имало четирима пациенти на двоен кислород. Една от тях - 71-годишна жена, е предизвикала инцидента.

Административният директор на УМБАЛ "Медика" Алисе Муртезова коментира, че жената се е опитала да търси предмет под леглото със запалката.

"Махнала си е преди това двойния кислороден източник и без да осъзнава кислородът е възпламенил огъня, който е предизвикал пожара", добави тя.

Пациентка от съседно легло е реагирала веднага и е натиснала алармата. Дежурните медици са се отзовали незабавно.

"Пожарогасителите, които бяха на разположение, ги взехме и започнахме гасенето на пожара. С двете дежурни сестри и двете санитарки успяхме да овладеем огъня, извадихме своевременно болните, които са в стабилно състояние към момента. Болната е без изгаряния, успяхме да я извадим от пламъците", разказа дежурният лекар д-р Станислав Павлов.

В помещението са обгорели част от леглата, стените и апаратурата. Болницата още днес ще издаде превантивна заповед.

"За всички пациенти, които са на територията на нашето лечебно заведение, няма да могат да имат в себе си запалки и всякакви други лесно запалими средства. В момента в Ковид отделението на болницата се лекуват общо 60 пациенти", уточни Алисе Муртезова. 

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК