Горя Kовид отделение в Русе

Огънят е пламнал заради свалена кислородна маска

13.10.2021 | 10:23 Редактор: Георги Донков
Горя Kовид отделение в Русе

Пожар е възникнал тази сутрин в отделението за лечение на болни от Ковид-19 на УМБАЛ "Медика" в Русе. По информация от болницата инцидентът е причинен от 71-годишна пациентка на кислород, която е свалила маската си.

Към 4:00 часа сутринта жената е търсила със запалка някакъв предмет под леглото. От близостта на огъня до кислорода маската се е възпламенила и така е предизвикан пожарът. Пациентка от съседното легло е успяла да дръпне въженцето на алармената система за връзка с персонала, като по този начин е сигнализирала за ситуацията. Благодарение на бързата реакция на дежурния екип от лекар, медицински сестри и санитарки, огънят е овладян чрез пожарогасителите в лечебното заведение и вода. Огнеборците са пристигнали бързо, но пожарът вече е бил загасен, съобщава "Монитор".

"Най-важното е, че няма пострадали хора. В стаята за интензивни грижи са били четирима пациенти на двоен кислороден източник, които незабавно са изведени от дежурния екип. Към момента те са в стабилно състояние“, обясни административният директор на УМБАЛ "Медика“ Алисе Муртезова.

По време на инцидента в отделението е имало 60 пациенти. Лекарят, сестрите и санитарките, които са се справили със ситуацията и не са допуснали трагедия, ще бъдат наградени. 

"Персоналът е обучен да действа адекватно при такива ситуации и този инцидент го доказа. Но и пациентите трябва да знаят, че кислородът освен животоспасяващ, може да бъде и опасен“, допълни административният директор.

Още днес ръководството ще издаде извънредна заповед, пациентите на територията на болницата да нямат право да носят запалки и кибрити.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК