Омбудсманът: Ковид зоните трябва да работят по гъвкав механизъм

Хората сигнализират институцията за липса на достъп до центровете и издаването на рецепти

13.10.2021 | 12:51 Редактор: Теодора Патронова
Омбудсманът: Ковид зоните трябва да работят по гъвкав механизъм

В края на септември омбудсманът Диана Ковачева сезира здравния министър и управителя на Здравната каса за проблеми при разкриването на Ковид зони и осигуряването на безплатни лекарства за домашно лечение.

Според Ковачева специализираните зони за консултация на пациенти с Ковид-19 не достигат, а на места, за да стигнат до тях, болните трябва да ползват обществен транспорт. Тя апелира и за гъвкав механизъм на предписване на безплатни лекарства за лечение на инфекцията.

"Проблемите, за които хората ни сигнализират, могат да се разделят в две групи. Първата група е свързана с достъпа до тези Ковид зони, тъй като те не могат да бъдат посетени от всички хора поради тяхната липса", заяви Ковачева.

Омбудсманът обърна внимание, че вторият тип проблеми, за които сезират гражданите, са свързани с обявената възможност за издаването на безплатна рецепта за три безплатни лекарства във връзка с по-леки симптоми на Ковид.

"Ковид центровете трябва да обслужват хора с по-леки симптоми на вируса, така че те да не се трупат при личните лекари и да ги облекчат. Въпросът е, че там, където няма такива зони, изобщо не могат да бъдат издадени такива рецепти. На второ място, личните лекари, които достигат хората, недостигащи до Ковид зони, защото няма, нямат право да издават такива рецепти за безплатни лекарства", каза тя.

Според нея липсва гъвкав механизъм, защото трябва да бъде преразгледан списъкът на лекарствените продукти за домашно лечение, както нивото им на заплащане от Здравната каса, съобщава БНР.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК