КС отказа да изслуша Петков за двойното му гражданство

Очаква се ново заседание по делото следващата седмица, като след това ще има и решение

12.10.2021 | 17:42 Редактор: Здравко Черкезов
КС отказа да изслуша Петков за двойното му гражданство

Конституционният съд е приел доказателствата по казуса с двойното гражданство на бившия служебен министър на икономиката Кирил Петков. Магистратите обаче са отхвърлили искането на Петков да бъде изслушан по казуса. 

Делото за гражданството на Петков бе заведено от депутати от ГЕРБ. Те атакуваха пред съда президентския указ от 10 май за назначаването на служебния кабинет в частта, с която Петков е определен за министър. 

Преди това от "Има такъв народ" разгласиха информацията, че Петков има двойно гражданство – българско и канадско. По Конституция членове на Министерския съвет могат да бъдат само български граждани. 

Тезата на Петков е, че не е канадски гражданин от 21 април, когато е подал заявление за отказа си. Според документите от Канада, които той представи в КС обаче, той не е неин гражданин от 20 август.

Конституционният съд днес е приел като доказателства представените от Петков документи, както и документите, пратени му от останалите институции, от които бяха поискани – президентството, МВнР, правосъдното министерство. 

Очаква се Конституционният съд да заседава по делото следващата седмица, като след това ще излезе и с решение.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК