fallback

София влезе в "тъмночервената" зона, щабът заседава спешно за мерките

Личните лекари изнемогвали, масово се заразяват деца

11.10.2021 | 13:50 Автор: Тодор Петров

Заболеваемостта от коронавирус у нас достигна 401 на 100 хил. души население в рамките на 14 дни. 8 области в страната вече съм в "тъмночервената" зона по заболеваемост с над 500 заболели на 100 хил. души население. 

София-град също влезе в "тъмночервената" зона по заболели с Ковид-19. Областният кризисен щаб в столицата се събира спешно, за да обсъди ситуацията с Ковид и контрола на мерките.  По-строги мерки въведоха в Сливен, Перник и Видин.

Здравният министър отказа да коментира темата с коронавируса и заяви, че няма промяна в ситуацията в страната. Не на това мнение обаче са лекарите. 

По думите на общопрактикуващия лекар Гергана Николова има непрекъснат поток на болни с положителни тестове за Ковид-19, а здравната система вече се задъхва. Според нея сериозен проблем е и че мерките не се спазват. 

"Надминава предишните вълни, защото сега има много активно участие на децата. От най-малките - до големите. Непрекъснат поток от болни деца, които бяха пощадени от предшестващите щамове. Сега Делта вариантът разболява масово децата. Всички работят под напрежение и са уплашени", коментира д-р Николова.

Засега с най-ниска заболеваемост - под 250 заразени на 100 хил. души население, остават областите Плевен, Шумен, Смолян, Кърджали и Хасково. А днес мобилен ваксинационвн пункт до 16 ч. е разположен и на летище София.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България
fallback