82% от населението са се преброили, националната кампания приключи

Глоби ще има само за онези, които агресивно пречат да се извърши преброяването

10.10.2021 | 23:22 Редактор: Жаклина Иванова
82% от населението са се преброили, националната кампания приключи

Приключи националното преброяване на населението. Към вчерашна дата са преброени 82% от населението или 5,657 млн. души. Очакваме от вчера до днес да има още преброени лица. Това заяви директорът на Националния статистически институт Сергей Цветарски.

Той посочи, че това е нисък процент, но дотук се е стигнало по редица причини.

"Населението ще бъде преброено, макар и с допълнителна информация от административен характер", добави Цветарски.

Според него реалното население трябва да бъде по-малко от 6,916 млн., както НСИ е отчело към 31 декември 2020 г.

2.4 млн. души са се преброили електронно. По данни на НСИ все още населени места в страната, където населението не е на 100% преброено.

Стартът на кампанията беше съпътстван с блокиране на електронното преброяване заради хакерски атаки. Ковид-19 пък отказал част от преброителите, припомни БГНЕС.

Заради това НСИ удължи сроковете на кампанията и откри около 40 преброителни центъра - в тях може да се предаде разпечатаната и предварително попълнена анкетна карта. Служители помагат и при попълването ѝ на място.

От НСИ припомниха, че кодовете от електронното преброяване може да се изпращат и на специален мейл. До момента това са направили 2500 души.

Преди дни председателят на НСИ Сергей Цветарски призова за активност и припомни, че от качеството на данните зависят и политиките, които ще бъдат създадени след това.

Глоби ще има само за онези, които агресивно пречат да се извърши преброяването. НСИ обещава междинни данни около Коледа.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК