НСИ: Имало е стрелба по преброител в пернишко село

Близо 75% от населението вече е преброено

05.10.2021 | 19:55 Редактор: Жаклина Иванова

Близо 75% от населението вече е преброено. От днес в страната работят и нови преброителни центрове. Регистриран е висок процент на отказали се преброители. Основната причина за това е епидемичната обстановка.

От НСИ потвърдиха, че е имало стрелба по преброител в пернишко село. Случаят е станал в неделя в село Ярджиловци.

"Мъж, който е бил посетен, е произвел изстрел по наш преброител. Произведен е изстрел с газов пистолет. Това е недопустимо, надявам се случаят да не остане без последствия", посочи председателят на НСИ Сергей Цветарски.

В опит да се подпомогне процесът преброителни центрове отвориха в офисите на НСИ в различни части на страната. Айрин Нуриев е преброител, но и той днес се възползва от преброителния център, разкрит в Русе.

"Попълвах преброителна карта на място, тъй като господинът ми се обади по телефона. И каза, че не може да ми осигури друго време", каза преброителят Айрин Нуриев.

В Русе преброителният пункт работи още от самото начало на преброяването.

"Всъщност това тече и в рамките на електронното преброяване, имаше хора, които казваха, че ще отсъстват от града, бяха достатъчно съвестни да си дадат данните", уточни главният експерт в ОСИ – Русе Наталия Георгиева.

До края на септември месец около 35% от населението на Русе се е преброило онлайн.

"Към вчерашна дата, заедно с преброените на хартия, това представлява 88% от наличното население на областта", коментира директорът на ТСБ – Север Диана Самхарадзе.

На финалната права обаче във Велико Търново имат проблем с недостиг на преброители. В София също не достигат 600 души, които би трябвало да преброят около 1300 участъка.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК