Недоволството в Димитровград расте, жители излязоха на протест срещу мръсния въздух

Те искат електроцентралата да бъде затворена докато се отстранят проблеми в нея

09.10.2021 | 14:37 Редактор: Жаклина Иванова

Жители на Димитровград излязоха на протест срещу мръсния въздух. Хората изразиха недоволството си с мирно шествие из града.

Според протестиращите главният виновник за мръсния въздух в Димитровград е ТЕЦ "Марица Изток 3", който след 7-годишно прекъсване, започна работа през месец май тази година. Оттогава досега превишенията на нормите на серен диоксид във въздуха са непрестанни.

Хората искат електроцентралата да бъде затворена докато се отстранят проблеми в нея. РИОСВ вече наложи санкция от 30 000 лева на централата заради изпускане на вредни емисии. Изпускането на серен диоксид обаче все още не е доказано.

Прокуратурата също започна проверка. Според ръководството на централата е възможно замърсяването да е заради пренос на въздушни маси от комплекса в Гълъбово.

"Против сме ТЕЦ-ът да работи извън нормите. Не сме против това да работи и това да има хора, които да работят там и да хранят семействата си. Против сме това той да изхвърля вредни емисии, които да надвишават пределно допустимите стойности", каза жителят на Димитровград Веселин Караджов.

"Да го затворят докато не го приведат да отговаря на съответните изисквания, които са наложени. Друг начин няма", посочи жителят на Димитровград Росен Давчев.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК